geometria
KASIA: Proszę o pomoc w zadaniu:
W trójkącie ABC dane są: kąt ACB = 120 stopni, |AC| = 6, |BC|= 3 . Dwusieczna kąta ACB przecina
bok AB w punkcie D.
a) oblicz długość odcina CD
b) jaki jest związek między długościami promieni: okręgu opisanego na trójkącie ADC i okręgu
opisanego na trójkącie DBC ? Odpowiedź uzasadnij.
3 kwi 20:16
Wojteq66:

a) Możesz obliczyć ze wzoru na pole trójkąta
| | 1 | |
PABC= |
| * ab * sinx = 9* sin(120)= 9*sin(180−60)=9*sin60 |
| | 2 | |
kąt ACD = kąt DCB = 60 stopni
P
ABC = P
ADC + P
DBC
| | 1 | | 1 | |
9*sin60= |
| *6xsin60 + |
| *3xsin60 // sin60 |
| | 2 | | 2 | |
9= 4.5x //4.5
x=2
3 kwi 20:34
KASIA: ahaa

już wiem

dziękuję

a podpunkt b?
3 kwi 20:59
Wojteq66: tego narazie nie moge wykminić
3 kwi 21:03
KASIA: ok

ja też jeszcze spróbuję coś pomyślec
3 kwi 21:07
Wojteq66: podziel się rozwiązaniem jak wpadniesz na trop
3 kwi 21:12
KASIA: chyba już wiem.
3 kwi 21:15
KASIA: obliczyłam długości boków AD i DB z tw. cosinusów:
|AD| = √28 i |DB| = √7
nastepnie dla trojkąta ADC z pola:
12*6*2* sin 60 = 6*2*√284R
stąd R= √283
dla trójkąta DBC
12*2*3*sin 60 = 3*2*√74R
stąd R = √73
i obliczyłam stosunek . wyszło 2
3 kwi 21:20
Kamil Turkiewicz: R można jeszcze z tw sinusów ale to dowolne bo i tak trzeba obliczyć AD i BD i wychodzi na to
samo
21 maj 21:24