Stożek !!!
jn: Objętość stożka jest równa 9π. Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt prostokątny. Oblicz pole
podstawy stożka.
3 kwi 20:11
ICSP: h = r
3 kwi 20:13
jn: hmm.. szczerze mowiac to nic mi to nie mówi, co dalej?
3 kwi 20:27
ICSP: h − wysokosc stożka
r − promień podstawy
Bierzesz tablice do ręki suzkasz wzoru na objętośc stożka o liczysz swoje PP
3 kwi 20:28
jn: czy wyjdzie 81π? Jeśli nie rozwiązywałeś/łaś to ok. Cos tam bede mial. Dzięki za pomoc
3 kwi 20:33
John Johnson: Objętość mniejsza od pola podstawy?
3 kwi 20:38
jn: no nie wiem, może ktoś rozwiązać to? z gory dzieki
3 kwi 20:41
Anna: Już Ci piszę.
3 kwi 20:51
Anna:

V = 9π P
p= ? P
p = πr
2
Na podst. treści: h = r
r
3 = 27 ⇒ r= 3
P
p = π*3
2 = 9π
3 kwi 21:01
jn: Dzieki wielkie, dobrze myslalem, tylko wtedy cos mi sie pomylilo z r. Podstawilem wtedy 9
zamiast 3. Ok już wiem, Dzieki wielkie i sorki za klopot
3 kwi 21:06