zad z matmy please zrób to
coca: Trapez o wierzchołkach A=(2,2), B=(4,6) , C(0,6), D(0,2) obraca się dookoła osi OY. Oblicz pole
powierzchni bocznej powstałej bryły.
3 kwi 20:02
coca: kur.. zrobicie, pomożecie czy nie

3 kwi 20:06
Eta:

Powstała bryła to stożek ścięty (CBDE)
P
b(ściętego stożka zielonego) = P
b( stożka dużego ADE) − P
b( stożka małego ABC)
(**)
Pb(st. ściętego)= πRL − πrl
L= |AD| , l= |AB|
R= 4 , r= 2 h
m= 4 H
d= 8
z tw. Pitagorasa w Δ ADS wylicz dł. "L"
z. tw. Pitagorasa w ΔABO wylicz dł "l"
i podstaw do wzoru (** )
3 kwi 20:35
coca: dzięki wielkie ETA
3 kwi 22:09