|x-3|+2x=12
gucio: |x−3|+2x=12
Może to ktoś proszę rozwiązać
3 kwi 19:58
Ola: |x−3|=12−2x
x−3=12−2x lub x−3=2x−12
x=5 x=(−3)
3 kwi 20:01
Wojteq66: W tym drugim nie powinno być x = 9 ?
3 kwi 20:06
gucio: Wstawiłem to zadanie specjalnie bo chciałem zobaczyć czy ktoś nie popełni gafy i proszę...
pierwsze rozwiązanie jest jeżeli chodzi o wynik jak najbardziej poprawne ale w drugim z
definicji wartości bezwzględnej to się kupy nie trzyma.
mamy dla |x| tak x≥0 lub −x<0
czyli w drugim trzeba popatrzeć na x−3<0 i wyciągnąć wniosek
3 kwi 20:10
gucio: jeszcze jedno nie zmieniamy wartości dla 12 ponieważ wartość bezwzględna nie dotyczy całego
wyrażenia po lewej stronie
3 kwi 20:12