s
,,,,:
pomocy
są równania prostych, w których zawarte są dwa boki równoległoboku − AB: y=2x−2 i AD =−x+1.
wyznacz współrzędne wierzchołków tego równoległoboku, jeśli wiadomo, że punktu przecięcia się
przekątnych ma wsółrzędne S=(3,1)
3 kwi 19:53
dero2005:

1) Przyrównaj obydwa równania i obliczysz punkt A
2) Znajdź punkt C z równania na środek odcinka
| | xA+xC | | yA+yC | |
S=( |
| , |
| ) = (3 , 1)
|
| | 2 | | 2 | |
3)Znajdź rownanie prostej przechodzącej przez punkt C i równoległej do AD (ten sam współczynnik
kierunkowy) wg wzoru
y
CB = a
AD(x−x
C)+y
C
4)porównaj równania CB i AB i znajdź punkt B
5) Znajdź punkt D z równania na środek odcinka
| | xB+xD | | yB+yD | |
S=( |
| , |
| ) = (3 , 1)
|
| | 2 | | 2 | |
Powodzenia
3 kwi 20:17