ciąg arytmetyczny
Ola: Skończony ciąg arytmetyczny an ma nieparzystą liczbę wyrazów. Suma wszystkich wyrazów jest
równa 165. A suma wyrazów o nr nieparzystych jest równa 88. Z ilu wyrazów składa się ciąg?
Nie mam pomysłu, proszę o pomoc.
3 kwi 19:41
Ola: ponawiam
3 kwi 20:06
3 kwi 20:09
Eta:
Zmień tylko dane

otrzymasz odp: n= 15 => ciąg sklada się z 15 wyrazów
3 kwi 20:10
ICSP: Cześć
Eta
3 kwi 20:12
Ola: Dziękuje

nigdy nie widziałam na oczy wzoru na ilość wyrazów ciągu uzależnionego od
środkowego wyrazu. Jest on w kartach maturalnych, czy trzeba na to wpaść ?
3 kwi 20:16
Eta:
2,4,
6,8,10
S
5= n*a
s= 5*
6 = 30
tak jest w kazdym ciągu arytmetycznym
3 kwi 21:13