matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prawdopodobieństwo
zibi:
Doświadczenie losowe polega na rzucie dwiema symetrycznymi, sześciennymi kostkami. Które ze zdarzeń jest bardziej prawdopodobne: A−suma wyrzuconych oczek jest równa 8 B−iloczyn wyrzuconych oczek jest równy 12?
3 kwi 19:41
Eta:
|Ω|= 6
2
= 36 A={(2,6), (3,5) (4,4),(5,3) (6,2)} |A|= 5
5
P(A)=
36
B= { ((2,6) (6,2), (3,4), (4,3)} |B| = 4
4
P(B)=
36
P(A) > P(B)
3 kwi 19:49
zibi:
Wielkie dzięki
3 kwi 19:50