Oblicz prawdopodobieństwo
zibi: W koszyku umieszczono 36 owoców. Gruszek było dwa razy więcej niż jabłek, a śliwek o cztery
mniej niż gruszek. Z koszyka wyjęto losowo jeden z owoców. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A−wyjęto śliwkę
B−wyjętym owocem nie jest jabłko
C−wyjęto jabłko lub śliwkę
3 kwi 19:39
zibi: jak to zrobic

? pomocy
3 kwi 20:08
John Johnson: Jablka = x
Gruszki = 2x
Sliwki = 2x−4
x+2x+2x−4 = 36 rozwiazujesz i wychodzi ze x=8
czyli jablek jest 8 gruszek 16 sliwek 12
na to ze wyciagnie sie jablko jest 8/36 = 2/9 prawdopodobienstwa na reszte juz dasz rade
obliczyc czyli wychodzi:
A − 1/3
B − 4/9(G) * 1/3(S) = 4/27
C − 2/9(J) * 1/3(S) = 2/27
Mam nadzieje ze sie nie pomylilem nigdzie xD latwiej jest to wytlumaczyc graficznie
3 kwi 20:20
zibi: Spoko, dzięki za rozwiązanie
3 kwi 20:21