Oblicz pierwszy wyraz ciągu geometrycznego (a_n), jeśli:
euzebiusz: Dane:
q=2, S4 = 60
Nie wiem jak w ogóle zacząć rozwiązywać takie zadanie.
3 kwi 19:27
ICSP: zacznij od tego że
n = 4
a
1= ?
q = 2
S
4 = 60
| | 1−qn | |
S4 = a1 * |
| i z tego wylicz a1 |
| | 1−q | |
3 kwi 19:32
Wojteq66: skoro iloraz q=2, a Suma czterech początkowych wyrazów wynosi 60,to:
Wzór na sumę i podstawiasz tylko do wzoru...
15 a
1 = 60 // 15
a
1=4
3 kwi 19:35
euzebiusz: O matko, to takie proste było. Dzięki dobrzy ludzie.
3 kwi 19:37