Napisz wzór funkcji w postaci ogólnej.
klocek: "Suma miejsc zerowych funkcji kwadratowej wynosi 6. Zbiorem wartości tej funkcji jest zbiór
(−
∞;5>, a jej wykres przecina się z osią y w punkcie (0;35/16). Napisz wzór tej funkcji w
postaci ogólnej."
| | b | |
Czyli... x1+x2=6 ==> − |
| =6 |
| | a | |
Funkcja ta jest malejąca.
Wierzchołek ma współrzędną y=5, choć nie wiem czy to potrzebne.
Niestety nie potrafię nic więcej wywnioskować. Proszę o jakieś wskazówki.
3 kwi 18:42
agnieszka: wiec tak: x1+x2=6 dobrze plus to ze y wierzcholka czyli −Δ/4a=5 a do tego wyraz wolny c=35/16
i juz masz wszystkie potrzecne do wzoru ogolnego funkcji kwadratowej, a,b,c
3 kwi 18:53
klocek: Ułożyłem zatem układ równań.
pod deltę podstawiłem b
2−4ac.
Wychodzi mi coś takiego:
b=−6a
36a
2+8,75a=5
Nie mogę z tego wyznaczyć a.
3 kwi 19:25
agnieszka: nie nie, musiales sie pomylic bo jak za b podstawisz −6a to otrzymasz −36a2 + 35/4a = 20a
potem wszystko na jedna strone i a wyciagnac przed nawias z czego otrzymamy ze a= −5/16 zauwaz
ze a nie moze byc zerem gdyz jest to warunek konieczny dla fukcji kw.
3 kwi 19:48
agnieszka: mam nadzieje ze pomoglo to troszke
3 kwi 19:50
klocek: Dziękuję bardzo za pomoc, Agnieszko!
3 kwi 20:14
agnieszka: nie ma za co
3 kwi 20:18