Rozwiąż równanie
mart94: Rozwiąż równanie x3−2x2−3x+6=0
3 kwi 18:07
Kejt:
x3−2x2−3x+6=0
x2(x−2)−3(x−2)=0
(x2−3)(x−2)=0
(x+√3)(x−√3)(x−2)=0
przyrównaj każdy z nawiasów do zera..
3 kwi 18:16
mart94: A jak przyrównać nawiasy z pierwiastkami do zera?
3 kwi 18:35
mart94: Dobrze, już wiem.
3 kwi 18:42
agnieszka: x+√3=0 lub x−√3=0 lub x−2=0 a z tego wynika ze x1= −√3, x2=√3 a x3=2
3 kwi 18:45
mart94: Tak samo mi wyszło
3 kwi 18:46
Agatheza: x2(x−2)−3(x−2)=0 −3*−2 nie daje +6 tylko −6. Tam jest bład wynikający zreszta z zle
przepisanego przykladu cwoki.
17 kwi 21:19
bezendu: @Agatheza to chyba masz barki w edukacji bo − razy − daje + "ćwoku"
17 kwi 21:37