Twierdzenie Pitagorasa
jurek: w trójkąt prostokątny o przyprostokątnej 8 cm i przeciwprostokątnej 10cm wpisano okrąg. Oblicz
w jakim stosunku dzieli przeciwprostokątną punkt jej styczności z okręgiem.
3 kwi 18:00
ICSP: trójkat to 6,8,10
x+y=6
x+z=8
z+y =10
Rozwiązujesz ten układ równań.
i wychodzi:
x = 2
z = 6
y = 6
3 kwi 18:06
ICSP: oczywiście y = 4
3 kwi 18:07
wikaaa: w trójkąt prostokątny o przyprostokątnej 8 cm i przeciwprostokątnej 10cm wpisano okrąg. Oblicz
w jakim stosunku dzieli przeciwprostokątną punkt jej styczności z okręgiem.
4 kwi 20:30