prawdopodobieństwo/ciągi
Andzia: W urnie znajdują się kule z kolejnymi liczbami 10,11,12,13,...,50, przy czym kul z liczbą
10 jest 10, kul z liczbą 11 jest 11 itd., a kul z liczbą 50 jest 50. Z urny losujemy
jedną kulę. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosujemy kulę z liczbą parzystą.
Wiem, że to musi być ciąg, ale mi się to cały czas miesza i nie wiem jak ułożyć.
19 lut 19:31
Basia: rozwiązuję
19 lut 22:21
Basia:
wszystkich kul mamy: N = 10+11+12+.....+50
weź ciąg arytmetyczny: a1 = 1 r =1
wówczas: N = S50 - S9
w ciągu arytmetycznym Sn = (a1+an)*n/2
a9 = a1 + 8r = 1 + 8 = 9
a50 = a1 + 49r = 1 + 49 = 50
S9 = (1 + 9)*9/2 = 10*9/2 = 5*9 = 45
S50 = (1 + 50)*50/2 = 51*25 = 1275
N = 1275 - 45 = 1230
liczba zdarzeń sprzyjających A to
n = 10+12+14+....+50 = 2(5+6+7+....+25) =
2(S25 - S4)
a25 = 25
a4 = 4
S25=(a1+a25)*25/2 = (1+25)*25/2 = 26*25/2 = 13*25 = 325
S4 = (a1+a4)*4/2 =(1+4)*2 = 5*2 =10
n = 2(325 - 10) = 2*315 = 630
P(A) = 630/1230 = 315/615 = 63/123 = 21/41
sprawdź czy się nie pomyliłam w rachunkach
19 lut 22:32