...
Tes: OMG 1.W trójkącie prostokątnym poprowadzono dwusieczną kąta prostego. Oblicz kąty ostre
tego
trójkąta, wiedząc że środek okręgu wpisanego dzieli odcinek dwusiecznej w stosunku √3 :
√2 licząc od wierzchołka kąta prostego.
2. Wysokość CC1 poprowadzona z wierzchołka kąta prostego trójkąta prostokątnego ABC jest równa
4 i dzieli bok AB na dwie częśći AC1 i C1B takie że AC1 : C1B = 1:8. Oblicz długość odcinka
równoległego do wysokości CC1, dzielącego pole trójkąta ABC na połowy.
3. Dany jest okrąg o promieniu r. Przez dowolny punkt M tego okręgu poprowadzono styczną, na
której obrano punkty A i B, leżące po przeciwnych stronach punktu M, takie że AM = MB = a.
Oblicz długość promienia okręgu przechodzącego przez punkty A i Bstycznego do danego okręgu.
W 3 prosiłbym o rysunek, sam nie wiem jak to w ogóle narysować.
3 kwi 17:18
Tes: up
3 kwi 18:41
Tes: up
3 kwi 22:03
KM: To są zadania z OMG?
3 kwi 22:03
Tes: Czyli nie wiesz jak zrobić?
3 kwi 22:05
Tes: wie ktoś może jak ruszyć którekolwiek z zadań? =(
3 kwi 22:16
Wojteq66:

coś takiego bym rysował, tylko ze nie moge obrac sobie konkretnych punktów... ale działałbym w
kierunku okręgu opisanego na trójkącie może.. jakby dorysować krawędź AF i BF to masz trójkąt
gdzie wysokośc jest 2r małego okręgu. tylko co to da.. bo AB to tylko cięciwa...
3 kwi 22:16
Tes: No właśnie, próbuje z różnymi wielkościami okręgów ale nic nie mogę wskórać. Przy długości
odcina AB < średnicy okręgu, mniejszy okrąg jest wpisany w trójkąt ABF...i nic poza tym
3 kwi 22:40
Tes: Ktoś wspomoże?
3 kwi 22:55
Godzio:
Co do pierwszego kąty mają mieć miary typu 30o czy może 42 np ?
3 kwi 23:20
Wojteq66: a masz odpowiedzi do tego ?
3 kwi 23:24
Godzio:

r
√2 =
√3x
180 − β = 180 − 45 − α ⇒ β = 45 + α
| r | | √2 | |
| = sinβ = |
| (sinα + cosα)
|
| √2x | | 2 | |
| r | | √6 | |
| = sinα + cosα ⇒ sinα + cosα = |
|
|
| x | | 3 | |
| | 2 | | 2√6 | |
1 − sin2α = |
| − |
| sinα + sin2α
|
| | 3 | | 3 | |
| | 2√6 | | 1 | |
2sin2α − |
| sinα − |
|
|
| | 3 | | 3 | |
6sin
2α − 2
√6sinα − 1
Δ = 24 + 24 = 48
√Δ = 4
√3
| | 2√6 + 4√3 | | √6 + 2√3 | |
sinα = |
| = |
| ≈ 0,985 ⇒ α ≈ 80o, γ = 10o
|
| | 12 | | 6 | |
No zobaczymy czy dobrze
3 kwi 23:41
Kuba131:

(OM)
2 + a
2= R
2
R= OM + 2r
Po przekształceniach
R= 2r +
√R2−a2
R − 2r =
√R2−a2
Podnosząc stronami do kwadratu
R
2 − 4Rr + 4r
2 = R
2 − a
2
Przezucając przekształcając otrzymujemy
R = (a
2 + 4r
2)/r
3 kwi 23:56
Eta:

|CS| = x
√3 , |DS|= x
√2 , x >0
ICS| = r
√2 , to r
√2= x
√3
z trójkata prostokatnego DES mamy;
| | r | | | | √3 | |
cosγ= |
| = |
| = |
|
|
| | IDS| | | x√2 | | 2 | |
zatem γ= 30
o
to: |<SDE|= 60
o => |<ADC|= 120
o
więc
α= 180
o −(45
o+120
o) =
15o
to
β= 90
o −15
o =
75o
4 kwi 01:21