Rozkładanie wielomianów na czynniki.
Kasia: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych przykładów, tak krok po kroku

Z góry
dziękuje!
* Rozłóż na czynniki wielomiany metodą grupowania wyrazów.
a) W(x)= x
6 - x
5- x
2 + x
b) W(x)= x
5 + 3x
4 - 4x
3 - 12x
2
c) W(x)= x
3- 3x+2
d) W(x)= (x
2 + 1)
2 - 4
19 lut 19:26
Kasia: Jeszcze raz bardzo proszę
19 lut 20:49
Eta: Pomogę CI
19 lut 20:54
Eta: To nie takie trudne!
a) grupujemy tak:
( x6 - x2) - ( x5 - x) = x2( x4 -1) - x( x4 -1)
teraz ( x4 -1)( x2 - x) = (x4 -1) *x( x-1)=
stosujeme wzór na a2 - b2 = (a-b)(a+b)
= ( x2 +1)( x2 -1)*x( x-1)=
= (x2+1) ( x-1)(x+1)*x(x-1)=
ładniej tak: x ( x-1)(x -1)(x +1)(x2+1) ten ostatni już się nie rozłoży
b) ( x5 +3x4) -( 4x3 +12x2) =
= x4( x +3) - 4x2( x+3) = (x+3)( x4- 4x2)=
= (x+3) x2( x2 -4) = (x+3)*x2( x- 2)(x +2)
czyli x2 ( x+3)( x -2)(x +2)
d) ( x2 +1)2 - 4 znowu ze wzoru a2 - b2 = (a-b)(a+b)
( x2 +1 - 2)(x2 +1 +2) =
= (x2 -1)( x2 +3) = ( x1)(x+1)( x2+3) ostatni już nie rozkłada się
19 lut 21:21
Eta: Poprawka!
ostatnie to: (x -1)( x+1) (x2 +3)
19 lut 21:25
Kasia: Dziękuje Ci bardzo, w końcu zrozumiałam jak to zrobić!
19 lut 23:05
Eta: Kasia !
Jeszcze nie zauwazyłam ,że nie podałam przykładu c)
c) x3 - 3x +2 za -3x = - x - 2x
czyli
x3 - x - 2x +2 = x( x2-1) -2( x-1) =
= x( x-1)(x +1) - 2 ( x-1) = ( x -1) [x(x+1) - 2)=
= ( x-1) ( x2 + x - 2) = ( x - 1) ( x2 -x +2x -2)=
= ( x-1) [ x( x-1) +2( x-1)] =
= ( x -1) (x -1)( x+2)
19 lut 23:15
Oola: x5−6x3+9x
18 wrz 19:47