różne
ICSP: Dwa zadanka:
1. Jedną z podstaw trapezu wpisanego w okrąg jest średnica okrągu. Sotsunek obwodu trapezu do
sumy długości jego podstaw jest równy 3:2. Oblicz cos kąta ostrego przy podstawie tego trapezu
2. Udowodnij że jeśli dodatnie liczby a i b spełniają warunek a2 + b2 = 23ab to log5(a+b) =
log5√ab+1
3 kwi 17:07
agnieszka: zrobione juz te zadanka masz?
3 kwi 18:09
ICSP: nie:(
3 kwi 18:11
agnieszka: w tym pierwszym to zaczelam ze przekatna trapezu DB tworzy trojkat prostokatny ABD. z tw pit i
z tw cos doszlam do tego iz cosα= AD/AB, ale to jeszcze nic nie daje, jeszcze ta zaleznosc
obwodu,kurcze to na pewno jest proste

tylko w czyms sie zamieszalam
3 kwi 18:19
agnieszka: ale ja jestem glupia, nie ma co...
3 kwi 18:24
a:
1. Okrąg opisany na trapezie − trapez ten jest równoramienny
a − długość krótszej podstawy
c − długość ramienia
R − długość promienia okręgu
d − długość przekątnej
Z treści zadania:
2a + 4c + 4R = 3a + 6R
4c = a + 2R
Z twierdzenia cosinusów:
| | a2 + 4aR + 4R2 | | a + 2R | |
d2 = 4R2 + |
| − 2 * 2R * |
| * cosα |
| | 16 | | 4 | |
| | a2 + 4aR + 4R2 | |
d2 = 4R2 + |
| − aR + 2R2 * cosα |
| | 16 | |
3 kwi 18:27
3 kwi 18:31
ICSP: Dziękuję bardzo już rozumiem:0
3 kwi 18:56
Trivial:
sześć
ISCP.
3 kwi 18:57
ICSP: Ceść Trivial
3 kwi 18:58
ICSP: to jest
Trivial
3 kwi 18:58
Trivial:
O co chodzi w drugim zadaniu?
3 kwi 18:58
ICSP: poprawiłem brak wytłuszczenia w pierwszym
3 kwi 18:59
Trivial: z
adaniu.
3 kwi 19:01
ICSP: Już zrobiłem drugie

Udało mi sie
3 kwi 19:02
ICSP: Właśnie przed chwilą udało mi sie zrozumień że liczby można kwadratować

3 kwi 19:02
Trivial:
No to gratulacje.

Ja mam w tym tygodniu kolosa z matmy... Szykuje się falanga różniczek i
funkcji uwikłanych.
3 kwi 19:03
3 kwi 19:06
Trivial:
Dzisiaj moje oko nie wydaje się zbyt zręczne.
3 kwi 19:13
Trivial:
Musiałbym pomyśleć jak to rozwiązać i rozpisać wzorami. A to jest już dużo liczenia i wymaga
umiejętności posługiwania się ułamkami.
3 kwi 19:14
ICSP: no cóż będę się musiał Ety spytać
3 kwi 19:14
Trivial: Chyba, że chodzi o to, że zwracasz się do truskaweczki jak do faceta...
3 kwi 19:15
ICSP: nawet podpowiem ci że według mnie błąd jest pod koniec 3 linijki
3 kwi 19:15
Trivial: Figury nie mają objętości, bo są płaszczkowate?
3 kwi 19:16
ICSP: chdzi mi o "objętości dwóch figur są podobne"
3 kwi 19:17
bart: to 2 aktualne jeszcze?
3 kwi 19:20
ICSP: już nie

Zrobiłem sam, ale mogę dać inne którego również nie potrafię rozwiązać.
3 kwi 19:20
Trivial:
bart, nie.
3 kwi 19:21
bart: łeee no:(
3 kwi 19:23
ICSP: bart nie smuć się

Może to poprawi ci humor. W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz
zbiór tych wszystkich punktów płaszczyzny o współrzędnych (a;b), dla których funkcja f(x) =
| | ax+2 | |
|
| jest funkcja homograficzną, malejącą w każdym z przedziałów (−∞;2)suma(2;+∞) |
| | x+b | |
3 kwi 19:26
Trivial:
ICSP, miałem to zadanie na 'próbnej' maturze (szkolnej).
3 kwi 19:28
bart: pf.. bez łaski..
3 kwi 19:28