dero2005:

|EF| = 2,4 dm
| CO | | CB | |
| = |
| podobieństwo trójkątów
|
| FG | | CF | |
CB = a CF =
a2 FG = 1,2
CO = 2FG = 2,4
CO =
d2
d = 2*CO = 4,8
d = 4,8 dm − przekątna dłuższa
P =
12df = 4,8 pole rombu
f = 2 dm − przekątna krótsza
(
f2)
2 + (
d2)
2 = a
2 tw Pitagorasa
a = 2,6 dm − bok
O = 4a = 4*2,6 = 10,4
O = 10,4 dm − obwód
P = a
2*sinα pole rombu
| | P | | 4,8 | |
h = a*sinα = |
| = |
| = 1,85 dm − wysokość
|
| | a | | 2,6 | |
pole trójkąta
| | FE*GB | |
P = |
| gdzie FE = 2,4 GB = f4 = 0,5
|
| | 2 | |
P = 0,6 dm
2