Oblicz
Meciu:
3 kwi 16:58
bart: 8=x
√2 jeseli to kwadrat
3 kwi 16:59
Kejt: zakładając, że to kwadrat, to tak:
8=x√2
x=...
3 kwi 16:59
Meciu: 8=x
√2 i co dalej
3 kwi 17:00
Kejt: | | 8 | |
x= |
| i usuwasz niewymierność.. |
| | √2 | |
3 kwi 17:01
Meciu: ok
czyli 8 √2/ 2
3 kwi 17:10
Meciu: mozna to skrócić i wyjdzie 4 √2
3 kwi 17:10
Kejt: tak.
3 kwi 17:14
Meciu: i pózniej z tw. pitagorasa
3 kwi 17:17
Kejt: z twierdzenia Pitagorasa? gdzie? po co?
3 kwi 17:17
Meciu: a nie pitrzebne bo x równe sie 4 √2
3 kwi 17:20
Kejt: no właśnie.
3 kwi 17:20
Meciu: ok
3 kwi 17:22