Geometria.
Iza.: Zadanie: Punkt O jest środkiem okręgu wpisanego w trójkąt ABC. Oblicz miarę kąta AOB
jeżeli kąt ACB ma:
a) 100 stopni b) α stopni
Proszę o pomoc:(
19 lut 19:24
Iza.: Proszę pomoże mi ktośś:( albo wytłumaczy przynajmniej a ja sama do tego jakoś dojde..
19 lut 19:31
Iza.: :(
19 lut 20:05
Bogdan:
Rozwiązuję, moment
19 lut 20:11
Iza.: bardzo dziękuję
19 lut 20:18
Bogdan:
Środek okręgu wpisanego w trójkąt jest punktem przecięcia dwusiecznych kątów
wewnętrznych trójkąta.
|>CAB| = a (nie α)
|>ABC| = b (nie β)
ad a)
a + b + 100o = 180o stąd a + b = 80o
|<AOB| = 180o - a/2 - b/2 = 180o - (a + b)/2 = 180o - 40o = 140o.
ad b)
a + b + α = 180o stąd a + b = 180o - α
|<AOB| = 180o - a/2 - b/2 = 180o - (a + b)/2 = 180o - (90o - α/2) = 90o + α/2
19 lut 20:21
Iza.: bardzo dziękuję za rozwiązanie zadania
19 lut 20:39