planimetria
madafaka: Na okregu o promieniu r opisano czworokąt ABCD, którego obwód L jest rowny 40. Oblicz pole p
koła ograniczonego tym okręgiem, jeśli wiadomo, że pole czworokąta jest równe 80.
| | rL | |
W odp skorzystano tutaj ze wzoru P= |
| , myślałem o tym wzorze ale przecież to jest wzór na |
| | 2 | |
pole trójkąta opisanego na okregu a nie dla czworokąta. W odp jest błąd czy można stosować ten
wzór także dla czworokątów?
3 kwi 16:08
madafaka: odswiezam
3 kwi 17:49
dero2005:
Pole czworokąta opisanego na okręgu
P =
12*r(a+b+c+d) gdzie a+b+c+d = L − obwód czworokąta r − promień okręgu
S = πr
2 = π*4
2 = 16π
3 kwi 18:19
madafaka: czyli jednak, dzięki
3 kwi 18:30