Proszę. Pilne. Mam jutro sprawdzian.Dziękuję.
martusia: POd jakim kątem do powierzchni ziemi jest ustawiona drabina długości 4,8 m jeśli
ustawienie to pozwala wejść na wysokość 1,6m
19 lut 19:23
Basia: rozwiązuję
19 lut 22:33
Basia:
rysujesz trójkąt prostokatny ABC
AB, AC - przyprostokątne
AB - ziemia czyli poziom
AC - pion czyli wysokość
BC - przeciwprostokątna czyli drabina
α=kąt ABC
AC = 1,6
BC = 4,8
sinα = AC/BC = 1,6/4,8 = 16/48 = 1/3
znalezienie sinα jest równoznaczne ze znaleziem α, bo miarę α możesz odczytać z tablic
19 lut 22:37