nie wiem co dokłądnia mam obliczyć ?? czy kąty ?? czy osobni dwa te trójkąty
Meciu:

oblicz
3 kwi 15:46
ceaser I: trochę średni rysunek bo o nie jest trójkąt prostokątny
3 kwi 15:48
Meciu: a tak jest na kartce narysowane
3 kwi 15:49
Dawid: no to jak sam nie wiesz co masz liczyc to skad my mamy wiedziec ? xD
3 kwi 15:50
Meciu: tam jak jest ta kropka to jest ponoć kąt prosty ?
3 kwi 15:50
Meciu: no bo mam napisane tylko oblicz więc wydaje mi się że trzeba obliczyć te dwa trójkąty
3 kwi 15:51
Dawid: no ok ale co masz policzyc ? xD
3 kwi 15:51
ICSP: kąt prosty

Przeciwprostokątna większa od nie jednej lecz dwóch przyprostokątnych
3 kwi 15:51
ICSP: tzn przeciwprostokątna mniejsza
3 kwi 15:51
Meciu: a musi byc większa

żeby liczyć z tw. Pitagorasa
3 kwi 15:52
Dawid: no to ta dlugos 8 musisz podzielic na dwa odcinki x i 8−x i policzyc x z pitagorasa.
3 kwi 15:53
Meciu: a gdyby policzyć kąty to jak to trzeba zrobić
3 kwi 15:53
ICSP: to najdłuższy bok w trójkącie może być najkrótszy
3 kwi 15:54
Dawid: ICSP ja mu pomoge z tym a Ty jak mozesz zerknij na moje zadanie moze cos dasz rade pomoc xD
3 kwi 15:54
Meciu: to jak co obliczamy
3 kwi 15:55
Meciu: idzie z tego trójkąta policzyć kąty
3 kwi 15:56
Dawid:

mozemy dzialac na tym rysunku xD
3 kwi 15:59
Dawid: tak np sin kat CAD = 910
3 kwi 16:00
Meciu: no ok to napisz mi wszstkie obliczenia


kątów i obliczeń trójkątów ja tez spróbuje to zrobić
3 kwi 16:01
Dawid: zeby policzyc sin kat ACD musisz miec odcinek AD
3 kwi 16:01
Dawid: a odcinek ten mozesz policzyc z pitagorasa tzn 102=|AD|2+92
100−81=|AD|2 |AD|=√19 |DB|=8−√19
3 kwi 16:04
Dawid: i teraz masz juz wszystkie odcinki wiec mysle ze katy juz bedziesz umial policzyc ?
3 kwi 16:05
ICSP: Nie możemy działać na tym rysunku

Co wy w ogole robicie
3 kwi 16:06
Meciu:

o a nie lepiej poprostu to odwórcić i wyszło by takie coś
3 kwi 16:06
ceaser I: policzcie sinysy cosinusy tangensy cotangensy R opisanego r wpisanego i proste na płaszczyśźnie
kartezjańskiej
3 kwi 16:07
ceaser I:
3 kwi 16:07
Dawid: troche go odwrucilem ale chyba to nie zmienia wyniku?
3 kwi 16:07
ICSP:

jak myślicie co jest większe 4
√2 czy 9

P.S. Dawid zrobiłem to zadanko.
3 kwi 16:07
Dawid: wiem widzialem dzieki
3 kwi 16:09
Dawid: omg sorka xD
robie i soje i jego i zamieszalem zadania w jedno xD
3 kwi 16:10
Dawid: co nie zmienia faktu ze odcinki na ktore sie dzieli odcinek 8 sa chyba dobbrze policzone ?
3 kwi 16:12
Dawid: a wiesza jest 9
3 kwi 16:14
Dawid: jednym slowem takie cos w ogole nie istnieje bo przeciwprostokatna ma byc najdluzsza w tojkacie
prostokatnym.
3 kwi 16:16
Meciu: no ok czyli cos popiepszyli w ksiązce
3 kwi 16:31