matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze pomuzcie
Jacek16:
a
3
b+2a
2
b
2
+ab
3
Oblicz wartość liczbową wyrażenia
dla a=2 b=3
a
3
b−ab
3
3 kwi 15:46
Jacek16:
prosze pomocy
3 kwi 16:09
bart:
najpierw uproscimy co nieco
ab(a
2
+2ab+b
2
)
(a+b)
2
5
2
=
=
=−5
ab(a
2
−b
2
)
a
2
−b
2
4−9
3 kwi 16:22