prosta ,równania prostej
Mateusz: Uzasadnij ,że prosta y=x+2 nie jest prostopadła do prostej przechodzącej przez punkty A(−1 ,3)
i B(−6 ,7) Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu i wytłumaczenie jego . Nie wiem jak się zabrać
,mam problem z napisaniem równania tej drugiej prostej.
3 kwi 15:43
ICSP: 1. Wyznacz równanie prostej AB
Wykaż że a1*a2 ≠ −1
3 kwi 15:50
Pająk: skoro y=x+2 a aby dwie funkcje były prostopadłe musi zachodzić związek a1*a2=−1
wiec obliczamy ze wzoru (y−ya)(xb−xa)−(yb−ya)(x−xa)=0 podstawiając te punkty A i B mamy
postać −5y+15−4x−4=0 po uporządkowaniu mamy y=−0.8x+2.2 wiec skoro a1=1 a a2=−0.8 to
podstawiajac pod wzór a1*a2=−1 otrzymujemy ze −0,8≠1
3 kwi 15:55
Mateusz: a jak właśnie wyznaczyć to równanie prostej AB nie wiem jaki jest wzór na to ;<
3 kwi 15:55
Mateusz: Pająk mógłbyś mi to pokazać trochę łopatologicznie co do czego i jak? Niestety mam spore
problemy z planimetrią .
3 kwi 15:59
Pająk: ale masz wzór napisany co tu jeszcze bardziej można rozpisać
3 kwi 16:05
Mateusz: czego dokladnie dotyczy ten wzor? to jest na wyanczenie prostej AB?
3 kwi 16:08
Pająk: tak masz go we wszystkich tablicach matematycznych
3 kwi 16:13
Mateusz: dzieki
3 kwi 16:17