Ciągi liczbowe.
Kaśka: Kwotę 1000zł złożono w banku przy stopie procentowej 10% w skali roku. Wyznacz kapitał
wraz z odsetkami po 5 latach, jeśli odsetki są dopisywane po upływie każdego roku.
Proszęęę o pomoc
19 lut 19:22
Kaśka: nikt nie umie ?
19 lut 19:28
Eta: Już Ci podaję!
19 lut 19:29
Kaśka: Eta na Ciebie zawsze można liczyć
19 lut 19:31
Eta:
ze wzoru na procent składany znaszten wzór?
Kk = Kp( 1 +p)n gdzie n = 5 ( bo 5 lat ) p= 0,1
Kk= 1000( 1 + 0,1)5 = 1000*(1,1)5 = 1000 *1,6105
Kk = 1610, 51 zł
19 lut 19:33
lampka: Eta w wolnej chwili prosze sprawdz moje zadanko jest tam na forum.szukałam cię na całym
forum i jesteś ....z góry dzięki lampka
19 lut 19:33
Eta: JUż zadowolona

?
19 lut 19:34
Eta:
Lampka ... wyślij "buźkę " w tym poście i już zajrzę
( bo nie bardzo chce mi sie szukać OK?
19 lut 19:35
Kaśka: tak, zmam ten wzór dziękuje ślicznie

mam jeszcze jedno takie zadanko podobne to luknij
za chwilke
19 lut 19:36
Kaśka: Jaką kwotę będe mieć na koncie po upływie dwóch lat , jeżeli wpłacę do banku 1000 zł,
przy oprocentowaniu kapitału 4% w stosunku rocznym, z kapitalizacją odsetek co kwartał?
19 lut 19:38
Mariusz: to będzie bardzo podobnie tylko że
1000*( 1,01)8 = 1082,86 zł
dzielisz 4% na cztery i to daje 1% w kwartale
a potem liczysz z 8 kwartałów
19 lut 19:52
Kaśka: dziękuję bardzo Mariusz
19 lut 19:55