ulamek
uczen: Ułamki.
| | x2−5x+9 | | 33 | | 23 | |
Dlaczego |
| = − |
| + |
| +1 ? |
| | x2+5x+6 | | x+3 | | x+2 | |
3 kwi 15:32
ceaser I: policz delte z tych równań kwadratowych
3 kwi 15:34
uczen: I co dalej?
3 kwi 17:25
uczen: ?
3 kwi 17:48
dero2005:
x
2−5x+9 = 0
Δ = 25 − 36 = −11
brak rozwiazań
x
2+5x+6 = 0
Δ = 25 − 24 = 1
√Δ = 1
x
1 = −3
x
2 = −2
| x2−5x+9 | | 33(x+2) | |
| + |
| −
|
| (x+3)(x+2) | | (x+3)(x+2) | |
| | 23(x+3) | | (x+3)(x+2) | |
− |
| − |
| = 0
|
| | (x+3)(x+2) | | (x+3)(x+2) | |
| x2−5x+9 + 33x+66−23x−69−x2−5x−6 | |
| = 0
|
| (x+3)(x+2) | |
0 = 0
x € R
3 kwi 18:37
uczen: | | x2−5x+9 | |
A jesli chciałbym rozlozyć ten ułamek |
| na A,B,C to jakby mianowniki |
| | x2+5x+6 | |
wyglądały?
3 kwi 20:06
miś: bo tak i wuj
wiesz jest bomba i wuj
3 kwi 20:09
uczen: ?
3 kwi 22:23
ukasz: Dero coś Ty zrobił?!
3 kwi 22:24
uczen: @ukasz: Ty wiesz może jak rozbić ten ułamek na ułamki pierwsze? Takie jak u samej góry?
3 kwi 22:28
Godzio:
Zaraz Ci to zrobię, zdaje się że już cały dzień czekasz na to
3 kwi 22:30
uczen: Dokładnie. Godzio dokładnie mi chodzi o to rozbijanie ułamka. Bo tutaj jest wielomian i nie
wiem co w mianownikach wpisac zeby wyszlo.
3 kwi 22:32
Godzio :
| x2 − 5x + 9 | | x2 + 5x + 6 − 10x + 3 | |
| = |
| = |
| x2 + 5x + 6 | | x2 + 5x + 6 | |
| | −10x + 3 | | A | | B | |
= 1 + |
| = 1 + |
| + |
| = |
| | (x + 3)(x + 2) | | x + 3 | | x + 2 | |
| | A(x + 2) + B(x + 3) | | x(A + B) + 2A + 3B | |
= 1 + |
| = 1 + |
| |
| | (x + 3)(x + 2) | | (x + 3)(x + 2) | |
⇒
A + B = −10 ⇒ A = − 10 − B
2A + 3B = 3 ⇒ −20 − 2B + 3B = 3 ⇒ B = 23 ⇒ A = −33
| x2 − 5x + 9 | | 33 | | 23 | |
| = 1 − |
| + |
| |
| x2 + 5x + 6 | | x + 3 | | x + 2 | |
3 kwi 22:33
ukasz: Dero zrobił dobrze, zwracam mu honor

Ale po 1: To nie jest ułamek, tylko równanie wymierne
Po 2: W takich sytuacjach (tylko gdy jest równanie!) mozemy pomnożyć przez mianownik
Po 3: Pamiętamy o dziedzinie, bo nie mozemy dzielić przez 0
3 kwi 22:34
uczen: Wielkie dzięki! Właśnie na to nie mogłem wpaść...
3 kwi 22:34
ukasz: Ahaaa.. rozumiem, że trzeba było sprawdzić tożsamość?
3 kwi 22:36