funkcja
ssak:
Liczba 11 jest miejscem zerowym funkcji kwadratowej y= 2xkwadrat +bx −1. wynika to stąd ze b
ile sie równa

?
wiem ze musze b wyliczyc ale nie wiem jak.
3 kwi 15:28
Jatkos: 11=−b/4
b=−44
tak mi się wydaje...
3 kwi 15:31
ssak:
nie mam takiej ocpji do wyboru

mam
1
2
0
−1
3 kwi 15:33
ceaser I: dajmy na to punkt Pma współrzędne P(11,0) podstaw i wychodzi b
3 kwi 15:36
ssak:
nie moge tego wyliczyc, jakis dziwny mi yłamek wychodzi
3 kwi 15:38
ceaser I: dobrze podałaś zadanie ?
3 kwi 15:38
Jatkos: no tak, ceaser dobrze mówi, tak się powinno to robić. zrobiłem tak ale też wyszedł mi jakiś
dziwny ułamek, coś koło 21. na pewno dobre masz te dane?
3 kwi 15:39
Jatkos: a nie przypadkiem 1 jest miejscem zerowym? bo wtedy by fajnie wyszło −1
3 kwi 15:40
ssak:
tak, dobre na pewno.
3 kwi 15:40
ssak:
no tak 1 jest miejsem zerowym, iwec jak to wyliczyc any wyszło to? bo juz sie załamuje
3 kwi 15:41
Jatkos: no, 1 a 11 to jest różnica. za x podstaw po prostu 1 i ci wyjdzie
3 kwi 15:42
ceaser I: a za y 0
3 kwi 15:43
ssak:
no nie wiem jak wyszło mi ze b=2 jak tak policzyłam
3 kwi 15:44
Jatkos: mi −1
3 kwi 15:45
ceaser I: 2*1+1b−1=0
3 kwi 15:46
ssak: a no sorki, masz racje
3 kwi 15:48