proporcje
ssak:
W klasie liczacej 28 osób ilość chłopaków i dziewcząt jest w proporcji 3:4. Ile jest w klasie
dziewcząt?
3 kwi 15:14
ceaser I: 3x−liczba chłopców 4x−liczba dziewuch
3x+4x=28
x=4
dalej sama
3 kwi 15:17
ceaser I: sam*/sama
3 kwi 15:17
ssak: o
od 28 mam odjać 4?
3 kwi 15:19
ceaser I: 3x−liczba chłopców 4x−liczba dziewuch
podstawiasz pod x 4 i masz wynik
3 kwi 15:23
Klaudia ;): Stosunek dodajesz 4+3=7
dzielisz 28 przez 7 wychodzi 4
stosunek chłopców do dziewcząt wynosi 3: 4 czyli 3x4=12 chłopaków oraz 4x4=16 chłopców
3 kwi 15:24
ssak:
hmmm....16 to wynik

?
3 kwi 15:24
ssak:
dziekuje, ale głupia jestem
3 kwi 15:25
Klaudia ;): sory 16 dziewcząt
3 kwi 15:27
ceaser I:
3 kwi 15:39