ciagi
ssak:
Liczby −1, 2 są kojeny pierwszym i drugim wyrazem ciagu arytmetycznego. Wtedy szósty wyraz
tego ciągu jest równy

?
Nie rozumiem tych ciagów
3 kwi 15:04
ceaser I: podaj mi wzór na ogólny wyraz ciągu
3 kwi 15:08
ssak:
an=a1+(n−1)*r
3 kwi 15:11
ceaser I: a1=−1
a2=2
wiec r(różnice) liczymy poprzez: od kolejnego wyrazu odejmujesz poprzedni czyli a2−a1
4=3
a późneij podstawiasz tylko do wzoru pod n wstawiasz 6, rozumiesz ?
3 kwi 15:15
ssak:
wyszło mi,ze a6 = −3 a to jest źle
3 kwi 15:18
ceaser I: r=3 źle tam napisalem
3 kwi 15:19
ssak:
a6= 14?
3 kwi 15:20
ceaser I: a6=−1+(6−1)3
teraz samemu
3 kwi 15:20
ceaser I: tak
3 kwi 15:21
ssak: dzikuje bardzo
3 kwi 15:26