pomocy szybko proszę
monil: Wyrażenia algebraiczne
1.
W klasie jest x dziewcząt, a chłopców jest o 4 mniej. W poniedziałek w szkole nie było 2
dziewcząt i 3 chłopaków.
a) Opisz wyrażenie algebraicznym liczbę chłopaków, którzy byli obecni w poniedziałek.
b) Opisz wyrażeniem algebraicznym , ile osób było obecnych w poniedziałek . Doprowadź to
wyrażenie do najprostszej postaci.
c) Oblicz, ile uczniów było obecnych w poniedziałek, jeśli w tej klasie jest 14
dziewcząt.
19 lut 19:13
monil: no proszę nikt nie umie
19 lut 20:24
NHH: a)y=x-9
b)y=x-2+x-7
y=2x-9
c)y= 2*14-9=28-9=19
19 lut 20:45
NHH: x-liczba dziewczat
y- liczba chlopcow
19 lut 20:48
monil: dzięki
19 lut 20:49