ważne!
Katalonczyk: Wykaż że dla dowolnej liczby całkowitej x liczba (x+2)(x2−2x+4)−(x−1)3 jest podzielna przez
3.
3 kwi 14:49
Vax: W pierścieniu Z3 mamy:
(x+2)(x2−2x+4)−(x−1)3 = (x−1)(x2−2x+1)−(x−1)3 = (x−1)3−(x−1)3=0
cnd.
Pozdrawiam.
29 maj 00:32
Godzio:
(x + 2)3(x2 − 2x + 4) − (x − 1)3 = (x + 2)3 − (x − 1)3 =
= (x + 2 − (x − 1))((x + 2)2 + (x + 2)(x − 1) + (x − 1)2) =
3(...)
c.n.d
29 maj 00:42
Eta:
a
3+b
3= (a+b)(a
2−ab+b
2 ) , (a−b)
3= a
3−3a
2b+3ab
2−b
3
x
3 +8 = (x+2)(x
2−2x+4), (x−1)
3= x
3−3x
2+3x −1
x
3+8 −x
3+3x
2−3x+1 = 3x
2−3x+9 =
3*(x
2−x+3)
c.n.u
29 maj 00:46
Godzio:
W ogóle co ja zrobiłem
29 maj 00:50
Eta:
29 maj 00:51
Eta:
Przestraszyłeś się "pierścienia"
29 maj 00:52
Godzio:
Chyba tak
29 maj 00:53
Eta:
29 maj 00:53