marta
Pierwiastkami wielomianu : Pierwiastkami wielomianu W(x) = x3 - x2 + ax + b są tylko dwie liczby: 2 oraz (-3)
OBLICZ a i b
ZAPISZ WIELOMIAN w postaci iloczynu czynników liniowych
19 lut 19:05
Eta: Pomogę Ci! ( choć takich zadań to tutaj było, a było......
19 lut 19:16
Pierwiastkami wielomianu : nadal probuje ale no nie wiem
19 lut 19:20
Pierwiastkami wielomianu : Eta to jak> pomozesz...?
19 lut 22:25
Eta: Tak już Ci pomagam!
19 lut 22:28
Pierwiastkami wielomianu : okiii

czekam
19 lut 22:30
Eta:
Jezzeli liczba "r' jest pierwiastkiemwielomianu to:
W(r)=0 czyli w zadaniu mamy:
W ( 2) =0 i W( - 3) =0
W(2) = 23 - 22 +a*2 +b = 2a +b +4
czyli 2a +b +4=0
W( - 3) = - 27 - 9 - 3a +b = -3a +b - 36
czyli -3a +b - 36=0
teraz rozwiązujemy układ równań :
2a +b +4 =0 /*(-1)
- 3a +b - 36=0
-2a - b -4=0
-3a +b - 36=0
--------------------
- 5a - 40 =0 to a= - 8 to 2a +b +4=0
to 2*(-8) +b +4=0 to b= 12
czyli W(x) = x3 - x2 - 8x +12
teraz rozkład na czynniki liniowe tego wielomianu
Z A MOMENT bo mam telefon OK?
19 lut 22:39
Eta:
JUż dokańczam!
W(x) jest jednocześnie podzielny przez ( x -2)(x +3)
bo liczby 2 i - 3 sa pierwiastkami czyli po wymnożeniu
podzielny przez x2 +x - 6
wykonamy dzielenie
x3 - x2 - 8x +12 ) : ( x2 +x -6) = x - 2
- x3 -x2 +6x
--------------------
= -2x2 -2x +12
2x2 +2x - 12
----------------------
= = =
więć W(x) = ( x -2) ( x + 3) ( x -2) to jest rozkład na czynniki liniowe
19 lut 22:47