trygonometria
agnieszka: witam

zabijcie mnie ale jak zrobic zad:
sin2x=0,875
bede wdzieczna bardzo
3 kwi 14:15
kasia: sin2x=0,875/:2
sinx=0,4375
x=26 stopni
tak według mnie powinno byc
3 kwi 14:21
agnieszka: kurcze nie wiem cos nie jestem przekonana ze mozna tak zrobic. asem to ja nie jestem ale chyba
przy dzieleniu stronami nie dotyczy to katow, bo jakby to wygladalo jakby bylo 2sin2x=0,875
3 kwi 14:27
kasia: kurcze to ja juz tez zwatpilam
3 kwi 14:29
bart: kasia nieeee

no jezeli masz kalkulator inzynierski
to sin
−1(0,875)=61
o
2x=61
o
x=30,5
o
3 kwi 14:32
agnieszka: no wlasnie, fajnie by bylo jakby tak mozna bylo

zobaczymy moze ktos nas naprowadzi
3 kwi 14:32
bart: | | 2sinx | | sin2x | |
kasia nie mozesz tak dzielic |
| =sinx , ale |
| ≠sinx |
| | 2 | | 2 | |
3 kwi 14:32
agnieszka: o prosze kalkulatory!

coz bez nich dzis by bylo

dzieki bardzo
3 kwi 14:33
bart: sin2x=2sinxcosx i mozesz kombinowac pamietajac tez o jedynce trygonometrycznej
3 kwi 14:35
kasia: ups to sory
3 kwi 14:36