Witam, pilnie proszę o pomoc w zadaniu z wielomianów
Jester: Uczniowe pewnej klasy podzielili się na trzy wieloosobowe grupy. W drugiej grupie jest o 6 osób
więcej niż w pierwzej, zaś w trzeciej grupie o 10 osób więcej niż w pierwszej. Iloczyn liczny
uczniów grupy drugiej i trzeciej jest o 76 większy od sześcianu liczny uczniów pierwszej
grupy. Ilu uczniów liczy ta klasa?
3 kwi 14:04
bart: x x+6 x+10
I II III
(x+6)*(x+10)=x3+76
3 kwi 14:06
bart: ODP 28
3 kwi 14:09
Jester: Dzięki, do napisania "(x+6)*(x+10)=x3+76" doszedłem, ale mógłbyś mi nieco dokładniej pokazać
jak to wyliczyć, aby mieć wynik?
3 kwi 14:17
bart: x2+16x+60=x3+76 , dla x>0
x3−x2−16x+16=0
x2(x−1)−16(x−1)=0
(x2−16)(x−1)=0
x1=4 x2=−4 x3=−1
ROZW x=4
4 10 14
I II III
4+10+14=28
3 kwi 14:29
Ala: A ja chciałabym się dołączyć z też wielomianowym zadaniem, mianowicie:
Iloczyn trzech kolejnych liczb parzystych jest równy 192. Jakie to liczby?
Na jakimś forum znalazłam:
(x−2)*x*(x+2) = 192 (czyli x³−4x−192 = 0):
x³−4x−192 = 0 <=> (x−6)(x²+6x+32) = 0 <=> x=6
x−2 = 4, x+2 = 8
Chciałabym prosić o wyjaśnienie skąd bierze się (x−6) − i dalej.
3 kwi 14:30
Jester: Wreszcie łapię, dziękuję Ci bardzo
3 kwi 14:31