matematykaszkolna.pl
Wartość bezwzględna Wojteq66: Potrzebuję waszej pomocy w rozwiązaniu takiej nierówności. Nie wiem już gdzie robię błąd ale niestety moje rozwiązanie różni się od tego poprawnego..emotka |x+3| + |3x+9| < |x+5| Po uproszczeniu otrzymuję, 4 |x+3| < |x+5| Rozpatrywałem tę nierówność w przedziałach (−; −5> u (−5; −3> u (−3;+) i wyniki powychodziły : Dla (−; −5> Brak części wspólnej
 17 
Dla (−5; −3> x∊(−

, −3>
 5 
 7 
Dla (−3;+) x∊ (−3, −

)
 3 
Biorę część wspólną (dlatego że przekręcam znak nierówności zgodnie z ruchem wskazówek zegara o 90stopni i otrzymuje ⋀) i otrzymuję zbiór pusty... Jednak po spojrzeniu na prawidłowy wynik, właśnie w tym momencie chyba robię błąd... Nie wiem za bardzo czemu miałbym brać sumę tych przedziałów, ale sumując je otrzymuje prawidłowy wynik
 17 7 
( x∊(−

, −

)), Jednak samego końca nie bardzo rozumiem (a dokładniej czy sumować
 5 3 
rozwiązania czy brać część wspólną..?) Zawsze robiłem tą metodą z przekręcaniem znaku nierówności o 90stopni, a tu wychodzi że ta metoda nie zawsze się sprawdza... Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć ?
3 kwi 13:57
Wojteq66: podbijam, liczę na Ciebie Eta
3 kwi 20:18
xyz: tu rozważałeś trzy przypadki a między przypadkami zawsze sie sumuje przedziały
3 kwi 20:36
Wojteq66: kumam ,dzieki śliczne emotka
3 kwi 20:54
Eta: 1o −−− tu część wspólna ( o ile jest) lub 2o −−−− tu podobnie lub 3o −−−− tu podobnie zatem odp: suma rozwiązań z każdego z nich
 17 7 
odp: x€ (−

, −

)
 5 3 
emotka
3 kwi 21:03