Pomóżcie!!
Kamilo0: Muszę miec to na jutro

Ile wynosi wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego podstawa wynosi 8, a
pole powierzchni bocznej jest dwukrotnie większe od pola podstawy.
19 lut 18:58
Kamilo0: Jeszcze jedno:
Wyskosc prawidłowego ostrosłupa czworokątnego ma dł H=9. Wysokosc sciany bocznej tworzy
z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni, Oblicz dł krawedzi bocznej ostrosłupa.
(W odpowiedzi mam 3√15.)
19 lut 19:02
19 lut 19:45
Kamilo0:
19 lut 20:17
Mariusz: P podstawy = 64
pole boków = 128
pole 1 boku = 32
teraz liczysz wysokość z wzoru na pole 0,5 a*h
h wychodzi 8
teraz liczysz znowu z pitagorasa tylko nierzesz inny punkt odniesienia
0,5a2+H2=h2
z tego wychodzi że H= pierwiastek z 48
19 lut 20:48
Kamilo0: To jest rozwiązane zadanie pierwsze? chyba jakis bład bo to jest trójkątny ostrosłup... a
po obliczeniach widze ze liczyles na czworokątny...
19 lut 21:00
Eta: OD kiedy Mariusz bok ma pole


Co ?
19 lut 21:23
mola: Zadanie 1. Pole podstawy to 16√3 ze wzoru (a2√3)/4. Pole boczne zatem 32√3 a pole
jednego bocznego trzy razy mniej. stąd można policzyć wysokość ściany bocznej -
przyrównując to pole do wzoru na pole trójkąta i podstawiając za "a" 8. ta wysokość ma
8√3/4. Teraz bierzemy pod uwagę trójkąt zbudowany z wysokości ostrosłupa (H),
wysokości ściany bocznej i 1/3 wysokości podstawy (4√3/3). Korzystając z własności
trójkąta równobocznego, albo z tw. Pitagorasa wychodzi, że H=4.
Mam nadzieję, że się nie pomyliłam.
19 lut 22:35
mola: ZADANIE 2. ctg60=x/9 gdzie x to połowa krawędzi podstawy (a). Stąd policzysz długość tej
krawędzi podstawy, która jest kwadratem. Następnie rozważ trójkąt prostokątny w którym
przyprostokątne to podana wysokość (9) i połowa przekątnej podstawy (a√2), a
przeciwprostokątna to szukana krawędź. Zastosuj tw. Pitagorasa i gotowe.
19 lut 22:42