matematykaszkolna.pl
Pomóżcie!! Kamilo0: Muszę miec to na jutroemotikonka Ile wynosi wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego podstawa wynosi 8, a pole powierzchni bocznej jest dwukrotnie większe od pola podstawy.
19 lut 18:58
Kamilo0: Jeszcze jedno: Wyskosc prawidłowego ostrosłupa czworokątnego ma dł H=9. Wysokosc sciany bocznej tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni, Oblicz dł krawedzi bocznej ostrosłupa. (W odpowiedzi mam 315.)
19 lut 19:02
Kamilo0: Zrobi to ktośemotikonkaemotikonka
19 lut 19:45
Kamilo0: emotikonka
19 lut 20:17
Mariusz: P podstawy = 64 pole boków = 128 pole 1 boku = 32 teraz liczysz wysokość z wzoru na pole 0,5 a*h h wychodzi 8 teraz liczysz znowu z pitagorasa tylko nierzesz inny punkt odniesienia 0,5a2+H2=h2 z tego wychodzi że H= pierwiastek z 48
19 lut 20:48
Kamilo0: To jest rozwiązane zadanie pierwsze? chyba jakis bład bo to jest trójkątny ostrosłup... a po obliczeniach widze ze liczyles na czworokątny...
19 lut 21:00
Eta: OD kiedy Mariusz bok ma pole emotikonka Co ?
19 lut 21:23
mola: Zadanie 1. Pole podstawy to 163 ze wzoru (a23)/4. Pole boczne zatem 323 a pole jednego bocznego trzy razy mniej. stąd można policzyć wysokość ściany bocznej - przyrównując to pole do wzoru na pole trójkąta i podstawiając za "a" 8. ta wysokość ma 83/4. Teraz bierzemy pod uwagę trójkąt zbudowany z wysokości ostrosłupa (H), wysokości ściany bocznej i 1/3 wysokości podstawy (43/3). Korzystając z własności trójkąta równobocznego, albo z tw. Pitagorasa wychodzi, że H=4. Mam nadzieję, że się nie pomyliłam.
19 lut 22:35
mola: ZADANIE 2. ctg60=x/9 gdzie x to połowa krawędzi podstawy (a). Stąd policzysz długość tej krawędzi podstawy, która jest kwadratem. Następnie rozważ trójkąt prostokątny w którym przyprostokątne to podana wysokość (9) i połowa przekątnej podstawy (a2), a przeciwprostokątna to szukana krawędź. Zastosuj tw. Pitagorasa i gotowe.
19 lut 22:42