Jeszcze prosiłabym o pomoc
kasia: Długości boków trójkąta tworzą ciąg arytmetyczny, w którym środkowy wyraz jest równy 8. Wyznacz
długości boków trójkąta, oblicz jego pole oraz promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
3 kwi 13:40
bart: nie do zrobienia..
3 kwi 13:50
bart: chyba ze zapomnialas o "...trojkat PROSTOKATNY.."
3 kwi 13:51
kasia: sory zapomniałam ze to trojkat prostokątny
3 kwi 13:55
bart: −.−
a=8−r
b=b
c=8+r
Uzyj Twierdzenia p. Pitagorasa
Pole chyba wiadomo
| | c | |
a r wyliczysz ze wzoru P=pr , gdzie p to polowa obwodu trojkata, lub zauwazysz ze r= |
| |
| | 2 | |
3 kwi 13:56
bart: b=8 *
3 kwi 13:57
kasia: ok dzięki bardzo
3 kwi 13:58