Na mapie w skali 1:25000 jezioro zajmuje obszar 24 cm^2. Ile hektarów ma jezioro
Gosia: Siemka, jutro mam spr z planimetrii, a tego zadanka w ogóle nie ogarniam, a podobno będzie na
spr.
Z góry dziękuję

Na mapie w skali 1:25000 jezioro zajmuje obszar 24 cm
2. Ile hektarów ma jezioro w
rzeczywistości?
dero2005:
liczymy ile cm
2 zajmuje w rzeczywistości
24 cm
2*25 000*25 000 = 15 000 000 000 cm
2
1 ha = 100 m* 100 m = 10 000 m
2
1m
2 = 100 cm*100 cm = 10 000 cm
2
1 ha = 10 000*10 000 = 100 000 000 cm
2
| 15 000 000 000 | |
| = 150 ha
|
| 100 000 000 | |
Odp: jezioro w realu zajmuje 150 ha