ETA
lampka: Eta bardzo cie prosze sprawdz czy to jest dobrze zrobiona nierównośc jedną kilka dni
wcześniej zrobiłaś i jest ok. ale drugą roz. ktoś inny i koleżanka stwierdziła że coś
jest nie tak: podaje zadanie:5(x-1)≤x(3-x) 5x-5≤3x-x2≤0 x2+2x-5≤0 Δ=4+20=24
pierwiastekΔ=2pierwiastek6 x1=-1-pierwiastek6 x2=-1+pierwiastek6
19 lut 18:42
Basia:
dobrze tylko drugi zapis jest nieprawidłowy
5x - 5 ≤ 3x - x2 /+x2 - 3x
x2 + 2x - 5 ≤ 0
i nie do końca
x1 i x2 to miejsca zerowe paraboli
jej ramiona są skierowane do góry bo a=1>0
czyli
x∈ < -1-√6 ; -1+√6 >
19 lut 20:03
Eta: Widzę,że już Basia Ci wyjaśniła !
19 lut 20:11
lampka: ok. super ,dzięki
19 lut 22:16