Rozkładanie wielomianu na czynniki
Bibas: Wskaż wielomian, którego nie można rozłożyć na czynniki.
A. W(x)=6−x2
B. U(x)=x(x−1)+x−1
C.V(x)=x3−x2−2x
D. K(x)=25 + x2
Prosiłbym o wyjasnienie dlaczego tak a nie inaczej.
3 kwi 13:14
Bibas: Nadal aktualne, pilne!
3 kwi 13:45
mad'o: Nie można rozłożyć wielomianu D gdyż jest on sumą kwadratów i wielomianem stopnia drugiego.
pierwszy wielomian można rozłożyć. A rozklada się na −(x+√6)*(x−√6) B na na (x−1)*(x−1) C
na x(x2−x−2)
3 kwi 13:59
Bibas: Dzięki!
3 kwi 14:03
Bibas: A tak btw. to przecież D jest to prawie to samo co A
3 kwi 14:04
Bibas: ?
3 kwi 14:35
bart: 25+x
2 i 6−x
2 to prawie to samo?
3 kwi 14:37
Bibas: ale ten pierwszy chyba można podobnie rozłożyć?
Więc czemu D się nie da?
3 kwi 14:40
M.: D. jest stale dodatni, nie rozkłada się na pierwiastki
11 kwi 14:10
PuRXUTM: ICSP każdy wielomian rozłoży !
11 kwi 14:18
lol:

βγγ
29 kwi 09:07
szarik: kwadrat dowolnej liczby jest nieujemny więc x2≠−25
29 kwi 11:17
Jolanta: Jeżeli masz
x2−4=0
możesz (x−2)(x+2)=0
ale x2+4 nigdy=0 nie rozłozysz
29 kwi 13:52
chichi:
Nigdy nie mów nigdy
29 kwi 13:58
Louie314: Nie rozłożysz?
x2+4=x2−(−4)=x2−(2i)2=(x−2i)(x+2i)
Gotowe.
29 kwi 14:01
Don't For Me: Nie przeszdzajmy .Student pewnie wie jak rozlozyc np 6−x2 wiec to pyta uczeń liceum i Jolanta
dobrze pisze
29 kwi 14:49
Jolanta: W szkole średniej o ile wiem ucza sie obecnie tylko liczb rzeczywistych
29 kwi 15:42
aaa: x2+25 = x2+10x+25−10x=(x+5)2−(√10x)2=(x+5−√10x)(x+5+√10x)
29 kwi 18:43
Don't For Me: Tylko jest pytanie do tego
czy wyrażenie postaci x+5−√10x jest wielomianem ?
29 kwi 19:43
ABC:
nie jest
29 kwi 22:43
Józek:
2 lata czekał na tę odpowiedź

29 kwi 22:46
wredulus_pospolitus:
ale się doczekał
30 kwi 07:14
ABC:
kiedyś mi gość po 10 latach odpowiedział ucieszony że mu rozwiązałem
30 kwi 10:09