poszukiwana pilna pomoc
martusia: stosując wzór skróconego mnożenia uzasadnij ze wyrażenie jest podzielne przez 17
949-99
19 lut 18:29
Bogdan:
Rozwiązuję
19 lut 18:32
Bogdan:
949 - 99 = (943)3 - (93)3 = {stosujemy wzór skróconego mnożenia: a3-b3}
= (943 - 93)(946 + 943*93 + 96) = {do pierwszego wyrażenia w nawiasie
stosujemy ten sam wzór}
= (94 - 9)(942 + 94*9 + 92)(946 + 943*93 + 96) =
= 85 * (942 + 94*9 + 92)(946 + 943*93 + 96) =
= 17*5* (942 + 94*9 + 92)(946 + 943*93 + 96) co należało wykazać.
19 lut 18:39
martusia: Dziękuję bardzo.......
19 lut 18:46