udowodnij tożsamość
prosze pomożcie: mając dane wzory
cos2x=cos2x-sin2x
sin2x=2sinxcosx
udowodnij tożsamość
tgx=1-cos2x/sin2x
19 lut 18:24
Mariusz: mam pytanie czy to jest cos2x czy cosinus kwadrat x
19 lut 18:36
prosze pomożcie: to jest cos2x
19 lut 18:44
Mariusz: nie jestem pewien na 100 % ale mi wychodzi coś takiego że (sinx-cosx)2 =0
czyli sinx = cosx
19 lut 19:04
Bogdan:
Uwaga: ta tożsamość zachodzi dla tgx = 1, czyli dla x = π/4 + k*π (k € C),
a nie dla każdej wartości x ≠ π/2
19 lut 19:19
Eta:
Trzeba wyjść od prawej strony tożsamości!
1 - ( cos2x - sin2x) 1 - cos2x +sin2x
P= -------------------------- = ------------------------
2 sinx *cosx 2 sinx *cosx
sin2x +sin2x 2 sin2x sinx
P= -------------------- = ---------------- = --------- = tgx
2 sinx * cosx 2 sinx *cosx cosx
czyli L=P przy złożeniu że cosx≠0 i sinx≠0
czyli jest tożsamością !
19 lut 19:24
prosze pomożcie: a czy bym mogła prosić o rozwiązanie?
19 lut 19:25
Bogdan:
Tu jest podane 1 - cos2x/sin2x, a nie (1 - cos2x) / sin2x, w tym drugim przypadku
(z nawiasem) tożsamośc zachodzi, ale piszący to zadanie nie zastosował nawiasu.
19 lut 19:35
prosze pomożcie: dziękuje
19 lut 19:36
Eta: No cóż Bogdanie!
Tak odczytałam i tak rozwiazałam !
Pozdrawiam!
19 lut 19:37
Bogdan:
Zapewne dobrze Eto rozwiązałaś, ale wpisujący tutaj zadania w wielu przypadkach
nie potrafią ich poprawnie zapisywać, np. stosować nawiasy dla wyrażeń w licznikach
i w mianownikach ułamków, o co wielokrotnie prosiliśmy.Sposób zapisu wyrażeń
matematycznych jest omawiany na lekcjach technologii informacyjnej lub informatyki
w szkole.
19 lut 19:45