OMG
Tes: 


Witam, prosiłbym o pomoc z paroma zadaniami. Męczę się nad nimi parę godzin i nic =/
1.W trójkącie prostokątnym poprowadzono dwusieczną kąta prostego. Oblicz kąty ostre tego
trójkąta, wiedząc że środek okręgu wpisanego dzieli odcinek dwusiecznej w stosunku √3 :
√2 licząc od wierzchołka kąta prostego.
2. W trójkąt wpisano okrąg o promieniu r = 3cm. Oblicz pole tego trójkąta, wiedząc, że punkt
styczności dzieli jeden z boków na odcinki o długości 3 cm i 4cm.
3. Wyznacz pole trójkąta którego dwa boki mają długość 27 cm i 29cm, a środkowa trzeciego boku
ma 27 cm.
4. Wysokość CC1 poprowadzona z wierzchołka kąta prostego trójkąta prostokątnego ABC jest równa
4 i dzieli bok AB na dwie częśći AC1 i C1B takie że AC1 : C1B = 1:8. Oblicz długość odcinka
równoległego do wysokości CC1, dzielącego pole trójkąta ABC na połowy.
3 kwi 12:30
ICSP:

Okrąg jest wpisany. Przynajmniej powiedzmy żę jest

Wiedząc że x =3 oraz trójkąt jest prostokątny oblicz y.
3 kwi 12:34
3 kwi 12:42
Tes: Zadania mi się pomieszały i w 2 zakładałem, że to dwusieczna dzieli bok na 3 i 4. Teraz jasne.
Dzięki.
3 kwi 14:05