Bogdan:
Najpierw uwagi techniczne:
- "odwrócony v" lepiej zastąpić słowem "
i ",
- klawisze:
prawy alt i
u dają
€, co można uznać za słowo "należy",
np.: x € <0, 2π>.
4sin
2x - 1 = 0 dzielimy obustronnie przez 4,
sin
2x - 1/4 = 0 rozkładamy wzorem skróconego mnożenia,
(sinx - 1/2)(sinx + 1/2) = 0
sinx = 1/2 lub sinx = -1/2
sinx = sin(π/6) lub sinx = sin(-π/6)
x = π/6 + k*(2π) lub x = (π - π/6) + k*(2π)
lub x = -π/6 + k*(2π) lub x = (π + π/6) + k*(2π)
k € C
Dobieramy takie k całkowite, aby x € <0, 2π>.
Odp.: x € {π/6, 5π/6, 7π/6, 11π/6}
Można też narysować wykresy funkcji:
y = sinx w przedziale <0, 2π>,
y = -1/2
y = 1/2
i zobaczyć rozwiązania, widać z rysunku 4 rozwiązania, ich wartości trzeba jednak
obliczyć.