Proszę o pomoc
Kasiulek: Pole powierzchni bocznej prawidłowego ostrosłupa czworokątnego równa się 14,76 dm2, a
pole powierzchni całkowitej 18 dm2. Oblicz długość krawędzi podstawy i długość
wysokości ostrosłupa.
Obliczyłam krawędź podstawy:
Dane:
Pb = 14,76dm2
Pc= 18dm2
Pp = Pc - Pb
Pp = 18 - 14,76 = 3,24 dm2
Pp= a2
a= √3,24
a = 1,8 dm
Teraz wysokość ostrosłupa i tu zaczynaja sie schodki.... Proszę o małą podpowiedź jak
mogę ją obliczyć. Z góry dzięki.
19 lut 18:11
a: w tym zadaniu bardzo przydatne jest twierdzenie pitagorasa.
dobrze wywnioskowałeś że boki podstaw mają 1,8dm.
teraz musisz policzyć wysokość ściany bocznej
0,5 a *h= 14,76 /4 - bo cztery boki
a = 1,8 więc h = 4,1
teraz musisz zrobić trójkąt- wysokośc trójkąta, wysokość ostrosłupa i połowa długości
podstawy.
z tego wynika że
H2 + (0,5a)2 = h2
H 2 = 16
H=4
i to wszystko
19 lut 18:28
Mariusz: w tym zadaniu bardzo przydatne jest twierdzenie pitagorasa.
dobrze wywnioskowałeś że boki podstaw mają 1,8dm.
teraz musisz policzyć wysokość ściany bocznej
0,5 a *h= 14,76 /4 - bo cztery boki
a = 1,8 więc h = 4,1
teraz musisz zrobić trójkąt- wysokośc trójkąta, wysokość ostrosłupa i połowa długości
podstawy.
z tego wynika że
H2 + (0,5a)2 = h2
H 2 = 16
H=4
i to wszystko
w razie niejasności pisz
19 lut 18:29
Kasiulek: Wszystko już wiem...

teraz wydaje się to być takie łatwe

nie wiem jak dziękować
19 lut 18:44