wyznacz wspolzedne wieszcholkow
ennnnneeee:): Boki trójkąta zawieraja sie w prostych o równaniach:
x-1=0, 2x+3y-8=0 , y=4/3x-16/3 . Wyznacz współrzedne wieszchołkow tego trojkata. prosze o
pomoc
19 lut 17:46
Eta: Rozwiąż trzy układy równań!
1/ x- 1=0
2x +3y - 8=0
2/ x - 1=0
y = (4/3)*x - 16/3
3/ 2x +3y - 8=0
y= (4/3)*x - 16/3
Dasz rade i otrzymasz współrzędne tych trzech wierzchołków
19 lut 17:50
Mickej: x=1
y=(2\3)x-(8\3)
y=4/3x-16/3
hmmm wytłumaczę ci o co chodzi a ty spróbuj sam to są proste i one zawierają boki
trójkąta wiec wierzchołki tego trójkąta to będą punkty przecięcia się tych prostych
bierzesz kolejno po 2 proste z nich układ równań i rozwiązujesz

rozumiesz o co mi
chodzi
19 lut 17:51
Mickej: no tak jak Eta napisała
19 lut 17:51
19 lut 17:51
Eta: OK
19 lut 17:57