monotoniczność
Ortyaaa: https://matematykaszkolna.pl/strona/383.html
Nie rozumiem tej części po prawej od "dla wszystkich x∈R"
Proszę o pomoc w wytłumaczeniu
19 lut 17:38
Bogdan:
Wyjaśniam, proszę o chwilę cierpliwości
19 lut 17:50
Ortyaaa: Dzięki, czekam
19 lut 17:53
Bogdan:
Mamy określić monotoniczność funkcji f(x) = -2x5 - x3
Zasosowana została metoda określenia przedziałów monotoniczności przy pomocy
określenia znaku pierwszej pochodnej funkcji.
Jeśli w pewnym przedziale funkcja f(x) jest określona oraz:
f'(x) > 0 to funkcja jest rosnąca w tym przedziale,
f'(x) < 0 to funkcja jest malejąca w tym przedziale.
Wyznaczamy pierwszą pochodną podanej funkcji, po uporządkowaniu otrzymujemy:
f'(x) = -10 * x2 * (x2 + 2/10)
Badamy znak każdego z czynników:
-10 < 0
x2 ≥ 0 dla każdej warości x € R
x2 > 0 dla każdej warości x € R
Teraz trochę łopatologicznie: (minus) * (plus lub zero) * (plus) ≤ 0
a więc dla każdej wartości x € R pierwsza pochodna f'(x) ≤ 0, czyli
dla x € R funkcja jest nierosnąca.
Nie możemy uznać, że funkcja jest malejąca, bo nie występuje f'(x) < 0,
jest f'(x) ≤ 0
19 lut 18:08
Ortyaaa: Ok dzięki rozumiem ale tam to +3/10 to tego nie bierze się wogóle pod uwagę ?
A i jeszcze takie coś:
Jeśli będzie ,minus*minus*plus = plus, plus*plus*(minus lub 0)=minus lub 0 ?
19 lut 18:16
Bogdan:
Nieparzysta liczba minusów daje w iloczynie lub ilorazie minus
19 lut 18:25
Lolus: Ok dziękuję
19 lut 18:28
Bogdan:
3/10 (a nie 2/10 jak napisałem) bierze się pod uwagę:
x2 ≥ 0 dla każdej wartości x€R (większe lub równe zero)
x2 + (liczba dodatnia) > 0 dla każdej wartości x€R (większe, a nie większe lub równe 0)
19 lut 18:29