ciag arytmetyczny
Anka: Wyznacz wszystkie wartości x należące do przedziału <0;2π> dla których liczby cos2x,
cos2x+sin2x, w podanej kolejności są pierwszym i trzecim wyrazem ciągu arytmetycznego,
w którym suma pierwszych czterech wyrazów jest równa 5.
19 lut 17:38
Basia: rozwiązuję
19 lut 23:14
Basia:
a1 = cos2x
a3 = cos2x + sin2x = 1
a3 = a1 + 2r = cos2x + 2r
stąd:
2r + cos2x = 1
2r = 1-cos2x = sin2x
r = sin2x / 2
Sn = (a1+a4)*4/2 = 2(a1 + a1 + 3r) = 2(2a1 + 3r) =
2(2cos2x + 3sin2x/2) = 4cos2x + 3sin2x = 4cos2x + 3(1-cos2x) =
4cos2x +3 - 3cos2x = cos2x +3
stąd:
cos2x + 3 = 5
cos2x =2
cosx = √2 lub cosx=-√2
no i teraz pozostaje przyjąć √2≈ 1,41
i odszukać x1 w tablicach
x2 = 2π - x1
jesteś pewna, że treść jest w porządku ?
19 lut 23:25