NIERÓWNOŚC LINIOWA
31kinga!: Rozwiąż nierówność liniową: 812 * x + 2714 * 11 > 2716 *2x + 2 * 921
19 lut 17:21
31kinga!: Rozwiąż nierówność liniową: 8112 * x + 2714 * 11 > 2716 *2x + 2 * 921
19 lut 17:23
Mickej: zapisujesz sobie wszystko w podstawie potęgi 3
348*x+352*11>348*2x+2*341 \ 341
37x+311*11-37*2x-2>0
-37x+311*11-2 >0 \ -37
x<34*11*(2\37)
x<81*11*(2\2187)
x<22\27
19 lut 17:43
Eta: Kinga najpierw zapisz porządnie te potęgi!
A :
Mickej! Ejjjjjjjjjjj!
81= 34 więc 812 = 38 skąd zatem masz 348 nie wiem ?
19 lut 17:54
Eta: No właśnie! Kinga musi zadanie porzadnie napisać

Sory Mickej
19 lut 17:56
Mickej: tam jest 81
12
19 lut 17:57
Eta: Ok. OK, OK
19 lut 17:58
31kinga!: no zapisalam przeciez

(3
4)
12 *x + (3
3)
14 * 11 > (3
3)
16 * 2x + 2 * (3
2)
21
19 lut 18:39
31kinga!: nierozumiem czemu tam jest 352 zamiast 342 bo przeciez -> (33)14 a 3*14 =42
i tak samo na koncu 341 przeciez tam jest (32)21 a 2*21=42 ;>
19 lut 18:46
Eta:
Teraz zapisałaś porzadnie!
Mogę więc rozwiązywać ze wzoru ( a
n)
m = a
{n*m)
czyli
3
48 *x + 3
42 *11 > 3
48 *2x + 2* 3
42
teraz: wyrazy z x na lewo a wolne na prawo:
3
48*x - 3
48*2x > 2*3
42 - 11* 3
42
- x * 3
48 > - 9*3
42 / * (-1)
x
48 < 3
2* 3
42 bo zmiana zwrotu i 9= 3
2
więc x < 3
44 : 3
48
x < 3
- 4 bo wykładniki przy dzieleniu odejmujemy
x < 1/81 bo 3
-4 = (1/3)
4 = 1/81
odp x< 1/81
19 lut 18:51
31kinga!: bo ja np zrobilam to tak:(34)12X + (33)16 * 11 > (33)16 * 2X +2 * (32)21
348X + 342 *11 > 348 * 2X +2 * 342 / 342
36X + 1 * 11 - 36 * 2X - 2 > 0 / 36
X + 11/36 - 2X - 2/36 > 0
19 lut 18:51
Eta:
Dokończę Ci ten Twój sposób:
x - 2x > - 11/ 3
6 + 2/ 3
6
- x > - 9/ 3
6 /:( -1) i zmiana zwrotu
x
< 3
2 / 3
6 bo 9= 3
2
x < 3
-4 bo przy dzieleniu wykładniki odejmujesz!
x < 1 / 81 czyli to samo więc dobrze też liczyłaś

POwodzenia i przejrzystego zapisywania zadanek
to bardzo ważne
19 lut 18:59