napisz ronanieprostej przechodzacej przez podane punkty.
ennnnneeee:): Napisz równanie projtej przechodzącej przez punkt P=(0,8) i środek odcinka AB gdzie
A=(-1,3) B=(3,7) Prosze o pomoc
19 lut 17:16
Eta: Już liczę
19 lut 17:27
Eta:
Musisz wyznaczyć współrzędne środka odcinka AB
Napisz jak to wyliczasz? ( wiesz to napewno!) czekam!
19 lut 17:29
Eta: Ja czekam na odpowiedź
19 lut 17:36
ennnnneeee:): S=(1,5) wiec podstawiamy do wzoru y=ax + b czyli
5=a*1 + b
5=a+b
potem P=(0,8) i robie tak samo jak wyzej 8=a*0+b 8=b irobie układ rownan i to wychodzi
a=-3 b=8 irownanie wychodzi y=-3x+8 czy dobrze
19 lut 17:38
Eta:
Można też prościej!
skoro S( 1,5) P( 0,8)
to prosta
SP : ( y- yS) ( xP - xS) - ( x - xS) ( yP - yS)=0
SP: ( y - 5)*( 0- 1) - ( x-1)( 8 - 5) =0
- y +5 - 3x +3=0
y= -3x +8 czyli dobrze ( Twoje rozw. też dobre!
Warto zapamiętać ten wzór na równanie prostej
wyznaczonej przez dwa punkty
nie trzeba wtedy rozwiązywać układu równań z a i b
19 lut 17:47